Kindertandarts

Bij Mondzorg Bemmel willen we graag dat kinderen een bezoek aan de tandarts als gezellig en ongedwongen ervaren. Onze tandartsen zijn daarom niet alleen experts in tandheelkunde, maar letten er ook extra op dat naar de tandarts gaan voor kinderen een speelse ervaring én goede gewoonte wordt. Daarbij krijgen we goedbedoelde hulp van onze ‘poetsaap’ Bengel. Helaas kunnen we niet altijd voorkomen dat Bengel de boel enigszins op stelten zet…

Onze tandartsen nemen de tijd om een persoonlijke band op te bouwen met kinderen en hun ouders en/of verzorgers. We vertellen altijd vooraf wat we gaan doen, op een manier die past bij de leeftijd van het kind. Zo zijn we bij peuters dol op ’tanden tellen’ en zijn we altijd erg onder de indruk van wiebeltanden en ‘fietsenrekken’.

In onze praktijk zetten we in op voorlichting, instructie en preventie om het gebit van uw kind gezond te houden. Inderdaad, ook onze jongste patiënten krijgen bij ons dus een ‘VIP-behandeling’. We leggen kinderen spelenderwijs de basisprincipes van een goede mondhygiëne uit en laten zien hoe je het beste kunt poetsen. Heeft u als ouder/verzorger vragen over het gebit of de voeding van uw kind? We geven u graag tips.

Met kinderen naar de tandarts

We raden ouders en/of verzorgers aan hun kind(eren) van jongs af aan mee te nemen tijdens hun eigen periodieke controle. Zo leren kinderen al vroeg dat naar de tandarts gaan er gewoon bij hoort.

Vanaf de peuterleeftijd zullen wij uw kind uitnodigen om ook eens in de grote stoel te gaan zitten (al dan niet bij u op schoot) om samen tanden te tellen. Er is altijd een assistente bij die uw kind eventueel extra gerust kan stellen.

Onze tandartsen letten bij kinderen extra op het voorkomen van gaatjes. Sowieso raden we u aan om de tanden van uw kind tot het tiende levensjaar na te poetsen.

Wanneer uw kind ongeveer 6 jaar is, komen de grote kiezen door. Deze kunnen op de kauwvlakken diepe groeven of putjes hebben die zelf lastig schoon te maken zijn. Wanneer we verwachten dat dit problemen op kan gaan leveren, kunnen we de kiezen sealen. Hierbij brengen we een doorzichtig laagje kunsthars in de diepste groeven aan, zodat bacteriën zich niet kunnen nestelen en gaatjes minder kans krijgen.

Kindertandarts in Bemmel en omstreken

Alle kinderen krijgen bij ons uitgebreide aandacht van de tandarts, (preventie) assistente en zo nodig de mondhygiëniste. Mondzorg Bemmel biedt complete mondzorg voor jong en oud, inclusief orthodontie.  Mocht uw kind een beugel nodig hebben, dan kunt u daarvoor bij uw vertrouwde praktijk en behandelaar blijven. Ook fijn: we hebben geen wachtlijst in onze praktijk, ook niet voor orthodontie.

In onze wachtkamer hebben we boekjes en tijdschriften voor kinderen. En heeft u onze vintage stuiterballenautomaat al gespot? Succes verzekerd.

Is uw kind erg angstig of heeft hij/zij een verstandelijke of lichamelijke beperking, dan kijken we in overleg wat er op dat moment mogelijk is. Bij het eerste bezoek alleen de tandarts gedag zeggen en pas bij een volgend bezoek in de mond kijken? Met de favoriete knuffel in de stoel? Toch liever bij een vertrouwd persoon op schoot? Geen enkel probleem. Een prettige ervaring vinden wij ontzettend belangrijk. Daar nemen we graag wat extra tijd voor zodat uw kind ons leert kennen en vertrouwen. Immers: hoe gezonder we het melkgebit kunnen houden, hoe beter dat is voor het blijvende gebit.

Enkele tips van onze kindertandarts:

  • Let op de voeding en het aantal eetmomenten van uw kind. Wij raden drie maaltijden en maximaal vier momenten voor (liefst gezonde) tussendoortjes aan. Zo kan het gebit zich tussendoor herstellen. Het speeksel in de mond neutraliseert namelijk de zuren en suikers uit de voeding.
  • Stimuleer uw kind om water te drinken en beperk vruchtensappen en frisdrank.
  • Zuig niet op snoepgoed. Doet uw kind dit wel, dan worden de tanden en kiezen langdurig blootgesteld aan suikers en zuren die gaatjes kunnen veroorzaken. Er is een reden dat Amerikaanse tandartsen lollies ook wel ‘cavity sticks’ noemen.
  • Begin met poetsen zodra het eerste tandje doorkomt. Leer uw kind van jongs af aan om zelf grondig te poetsen en poets tot minimaal het tiende levensjaar na. Grote kans dat uw pre-puber dit totaal niet cool vindt, maar wat zullen ze u later dankbaar zijn voor hun prachtige sterke gebit.
  • Bel ons wanneer u twijfelt over iets aan het gebit van uw kind. Ook bij veel pijn aan wang, tand of kies, een beschadiging door sport of spel of een bloeding in de mond belt u het liefst zo snel mogelijk met de assistente: 0481 – 46 24 94.
Kindertandarts Bemmel
Tandarts voor kinderen in Bemmel