Protheses (kunstgebit)

Een kunstgebit, ook wel prothese genoemd, is een veelvoorkomende oplossing voor mensen die tanden of kiezen missen. Door het ouder worden en het ontbreken van eigen tanden en/of kiezen kan de vorm van de kaken -en als gevolg daarvan de vorm van het gezicht- langzaam veranderen. U kunt pijn krijgen of hinder ervaren bij het eten en durft wellicht niet meer voluit te lachen. 

Een goed passend kunstgebit kan uw leven op vele punten prettiger maken. Afhankelijk van uw situatie en wensen kan uw tandarts een volledig kunstgebit of een gedeeltelijke prothese adviseren. Tijdens een consult voor een prothese kijken we bij Mondzorg Bemmel ook naar de staat van de rest van uw gebit. Zo weten we zeker dat uw prothese naadloos aansluit op uw bestaande tanden en dat deze in goede conditie zijn.

Verschillende soorten protheses:

Partiële (gedeeltelijke) prothese

Een partiële prothese is geschikt voor mensen die slechts enkele tanden of kiezen missen. Het kan een goede oplossing zijn wanneer uw ontbrekende tanden niet door een kroon, brug of implantaat (kunnen) worden vervangen.

Een partiële prothese kan uit kunststof (het zgn. 'plaatje') of metaal ('frame') bestaan. Een kunststof plaatje is relatief goedkoop, maar vrij kwetsbaar en door de dikte niet altijd de meest comfortabele oplossing. Als tijdelijke overbrugging naar implantaten of een volledig kunstgebit voldoet een plaatje vaak wel goed.

Een frameprothese met een metalen basis waarop tanden en kiezen geplaatst worden is dunner en sterker dan een kunststof prothese. Dat zit vaak lekkerder en gaat langer mee.

Klikgebit

Een klikgebit wordt op implantaten bevestigd. Dit biedt meer stabiliteit dan een gewoon kunstgebit en voorkomt het probleem van een loszittende prothese die uit uw mond dreigt te vallen tijdens het praten, eten of bewegen. Geïrriteerd tandvlees behoort met een klikprothese tot het verleden en u kunt weer kauwen als vanouds.

Een klikgebit plaatsen we niet direct na het verwijderen van uw tanden en kiezen omdat de kaak nog slinkt. U draagt dan tijdelijk een gewone prothese. Vervolgens bekijkt de tandarts door middel van een overzichtsfoto of het mogelijk is om implantaten te plaatsen. Pas wanneer de implantaten na een paar maanden goed zijn vastgegroeid kan het definitieve klikgebit gemaakt en geplaatst worden.

Volledige prothese

Een volledig kunstgebit vervangt alle tanden in de boven- en onderkaak. Het wordt op maat gemaakt en past over het tandvlees.

Veelgestelde vragen over protheses

Wat kost een kunstgebit?

De kosten van een kunstgebit zijn afhankelijk van de door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vastgestelde tarieven en de techniekkosten. Hoewel een volledig kunstgebit vaak wordt vergoed vanuit de basisverzekering, kunnen er extra kosten zijn voor het trekken van tanden en kiezen. Tijdens uw consult maken we graag een prijsopgave afgestemd op uw situatie. Zo weet u altijd vooraf waar u aan toe bent.

Hoe lang gaat een prothese mee?

Gemiddeld gaat een prothese zo’n 5 tot 8 jaar mee, maar dit varieert per persoon. Regelmatige controle, zelfs zonder klachten, wordt aanbevolen. Jaarlijkse aanpassingen zorgen ervoor dat uw prothese goed blijft passen en langer meegaat. Voorafgaand aan uw definitieve prothese krijgt u vaak een noodkunstgebit. Dit wordt vooraf gemaakt en geplaatst direct nadat uw tanden getrokken zijn. Na verloop van tijd wordt dan uw definitieve prothese gemaakt en geplaatst.

Hoe zit het met eten, praten en schoonmaken?

Na plaatsing van een kunstgebit kan eten even wennen zijn. Begin met zacht voedsel en bouw dit geleidelijk op. Zodra u aan uw nieuwe tanden gewend bent, kunt u in principe alles eten. Zo ook met praten: in het begin kan het wat onwennig zijn, maar dit verbetert meestal na een paar dagen.

Een goede, dagelijkse schoonmaakroutine is essentieel voor het behoud van uw prothese. Reinig uw prothese daarom na elke maaltijd met een speciale protheseborstel en zeep. Gewone tandpasta kan te veel schuren, gebruik dat dus niet. Vraag eventueel uw tandarts of mondhygiëniste bij Mondzorg Bemmel om advies. Laat uw prothese ’s nachts in lauw/zout water staan om bacterievorming te voorkomen.

Daarom kiest u voor Mondzorg Bemmel:

  • Veel ervaring met diverse vormen van protheses zodat we altijd een oplossing vinden die bij u past.
  • Prothetiek en implantologie in dezelfde praktijk.
  • Wij hebben geen wachtlijst. U kunt snel bij ons terecht.
  • Combinatie-afspraken bij de tandarts en mondhygiëniste zijn makkelijk te maken. Zo blijven uw prothese en eigen tanden in goede conditie.
  • Wij kiezen voor een persoonlijke, laagdrempelige aanpak. We nemen de tijd voor al onze patiënten en houden een persoonlijk intakegesprek met nieuwe patiënten.
  • Onze praktijk is uitstekend bereikbaar met fiets, auto of Breng Bus 300. We hebben een eigen, gratis parkeerterrein.